Βίοι Αγίων
johnpatrablog
. . . . . «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με» . . . . . . johnpatrablog

Αναζήτηση Αγίων (χρησιμοποιήστε τόνους στα ονόματα)

Translate

† Ο Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός (02 Μαρτίου)


Έζησε στα χρόνια του Γαλερίου Μαξιμιανού, στις αρχές του Δ' αιώνα μ.Χ., και κατείχε το αξίωμα του Συγκλητικού. Όταν κηρύχθηκε ο διωγμός ενάντια στους χριστιανούς, του προτείνεται να σώσει τη ζωή του και τις τιμές του, αρνούμενος την πίστη του. ο Ησύχιος με θάρρος και ηρεμία εμμένει στην ομολογία του Χρίστου. ο Μαξιμιανός, αφού δεν μπόρεσε να τον μεταπείσει με συμβουλές, υποσχέσεις και απειλές, αφαιρεί τα τιμητικά του σύμβολα και τον γελοιοποιεί μπροστά σ' όλους τους αξιωματούχους. ο Ησύχιος ατάραχος, άπαντα με τα λόγια του Κυρίου: "Δόξαν παρά ανθρώπων ου λαμβάνω"1. Δηλαδή, δόξα από τους ανθρώπους δεν επιδιώκω να πάρω. Εξοργισμένος ο Μαξιμιανός, διέταξε το θάνατο του. Τότε μια στρατιωτική συνοδεία τον οδήγησε στον ποταμό Όρόντη. Αφού του έδεσαν μεγάλη πέτρα στο λαιμό, τον έριξαν στο πιο βαθύ μέρος. Ετσι παρέδωκε το πνεύμα του στο Θεό της δόξης, για να τον δοξάσει και Αυτός στη μέλλουσα κρίση. 'Αλλά έδειξε και σ' όλους εμάς δύο μεγάλες αρετές, την καταφρόνηση της κοσμικής δόξας και τη θυσία της ζωής.
1. Ευαγγέλιο Ιωάννου, ε' 41.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’.
Ὁ Μάρτυς σου, Κύριε, ἐν τὴ ἀθλήσει αὐτοῦ, τὸ στέφος ἐκομίσατο τῆς ἀφθαρσίας ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἠμῶν, ἔχων γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλεν, ἔθραυσε καὶ δαιμόνων τὰ ἀνίσχυρα θράση, Αὐτοῦ ταὶς ἰκεσίαις, Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Έτερον Απολυτίκιο. Ήχος α'. Τον τάφο ν σου Σωτήρ.
Άξιας κοσμικής, άπορρίψας το κλέος, την δόξαν του Χριστού, ώμολόγησας χαίρων, Ησύχιε πανένδοξε, Αθλητών έγκαλλώπισμα· όθεν έφερες, ώσπερ τιμήν την αισχύνην, και τον θάνατον, εν πνιγμονή των υδάτων, δυνάμει του Πνεύματος.

Πηγή: http://www.pigizois.net/