Βίοι Αγίων
johnpatrablog
. . . . . «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με» . . . . . . johnpatrablog

Αναζήτηση Αγίων (χρησιμοποιήστε τόνους στα ονόματα)

Translate

† Η Αγία Αριάδνη (18 Σεπτεμβρίου)

Σώζει ραγείσα την Αριάδνην πέτρα· Χριστός γαρ αυτήν έσκεπε ζωής πέτρα

Μετ. Την Αριάδνη την έσωσε μια πέτρα που ράγισε· γιατί την έσκεπε ο Χριστός, η πέτρα της ζωής.

Η αγία μάρτυς Αριάδνη έζησε και άθλησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων της Ρώμης Αδριανού (117-338 μ.Χ.) και Αντωνίνου Πίου (138-161 μ.Χ.). Χρημάτισε δούλη κάποιου Τετρούλλου, άρχοντα της πόλεως Προμισέων της Φρυγίας Σαλουταρίας.

Κάποτε ο κυριός της, ο Τέτρουλλος, εόρταζε τα γενέθλια του γιού του. Αυτός λοιπόν κάλεσε και την Αριάδνη στο ναό των ειδώλων να συνεορτάσουν τα γενέθλια του παιδιού του. Η Αγία όμως αρνήθηκε την πρόσκληση αυτή. Τότε ο κύριός της πρόσταξε και της καταξέσχισαν με σιδερένια νύχια ολόκληρο το σώμα της. Έπειτα την άφησαν ελεύθερη.

Όμως και πάλιν ο ηγεμόνας άρχισε να την καταδιώκει την Αγία. Εκείνη δε, όταν πλησίασε σε μια πέτρα, προσευχήθηκε στον Κύριο να τη γλιτώσει από τους διώκτες της δήμιους. Και τότε, ώ του θαύματος!, η πέτρα, με θεία επενέργεια, άνοιξε στα δύο και, αφού βρέθηκε ανάμεσα η αγία Μάρτυς, ενώθηκαν και πάλι τα δύο τμήματά της και την έκλεισαν μέσα. Τους άνδρες δε που την καταδίωκαν, τους συνέτριψαν και τους εξαφάνισαν έφιπποι άγγελοι Κυρίου.

Ἀπολυτίκιον 

Ἦχος δ'. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.

Τὴ τοῦ Χριστοῦ κυβερνωμένη παλάμη, οὐκ ἐδουλώθης τὴν ψυχὴν Ἀριάδνη, ἀλλὰ ἐλευθέρα γνώμη ἠνδραγάθησας, πᾶσαν γὰρ ἐπίνοιαν, τοῦ ἐχθροῦ καθελοῦσα, στέφος χαριτόπλοκον, ἐκ Θεοῦ ἐκομίσω, ὃν ἐκδυσώπει Μάρτυς ἐκτενῶς, ἐλεηθήναι, τοὺς σὲ μακαρίζοντας.

Πηγή: http://www.saint-ariadne.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ